PRESS

Inje je elektropop sastav iz Beograda, nastao krajem 2007. godine. Nakon prvih izdanja među kojima su „Skrivenosemenica“, „Na tavanu“ i „Devojku“ (2008), izdaju singl „Lego“ (2009), a grupa privlači pažnju šire publike maksi singlom „Danas“ (2010), koji zauzima mesta pri vrhu godišnjih lista radija za 2010. godinu među kojima su B92 i Studio B, a ulazi i u televizijsku listu "Jelen Top 10".

"Protok" je prvo dugosvirajuće izdanje inja, snimano od jula 2010. godine a izdato 25. decembra 2011. Ovaj mini-album sadrži sedam nikad ranije objavljenih studijskih snimaka i predstavlja zaokret ka nešto čvršćem zvuku, a može se besplatno preuzeti sa zvanične prezentacije benda (http://inje.rs/).

Prvi singl sa albuma, “Kofein i CO2” našao se na svim relevantnim domaćim listama i tri nedelje zauzimao prvo mesto na zvaničnoj listi singlova radija B92. Spot za “Kofein i CO2“ je objavljen na zvaničnim stranicama američkog Wired magazina, u rubrici Beyond the Beyond čiji je autor čuveni pisac naučne fantastike Bruce Sterling.

Strani i domaći kritičari su pozitivno ocenili „Protok“ i opisali ga kao: „susret Dubstar-a i muzike iz filmova Dejvida Linča" (Electricity Club, Velika Britanija), „elektropop izuzetno visokog kvaliteta" (Indioteque, Bugarska), “dobar album koji pleni smislom za detalje i zaokruženost“ (Jelen Top 10, Srbija), „moderan spoj elektro pop odbljesaka koji ovoga puta sežu do roka i indastrijala, sajber kontrolisanih rezova i opiljaka, uz gotovo nevin vokal" (Novi Magazin, Srbija), „cool skladbe s vrlo pozitivnom vibrom, koje su na prvo slušanje dobre, a na drugo još bolje [...] isto tako prikladne i za plesne podije kao i za chill out atmosferu uz svijeće" (Terapija.net, Hrvatska), „Dobro osmišljen i zaokružen elektropop album koji čini konceptualnu cjelinu čiji dijelovi se međusobno fino nadopunjuju [...] u podjednakoj mjeri i moderan i retro." (zlihadzo.com, BiH), „nešto najlepše što je moglo da se desi na jedan božić osim Deda Mraza" (UrbanLook), „Zaista smo voleli Protok. Zapravo, i dalje ga volimo" (Electro and Pop, Francuska).

~ ~ ~

Inje je koncertno aktivno od 2008. godine, zapaženiji nastupi su sa sastavima Faithless i Hurts u Beogradskoj Areni, na festivalima Exit (2009, 2010, 2011.), Mikser 2010, u beogradskom Domu Omladine kao i na brojnim drugim dešavanjima u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Banja Luci, Subotici, Tuzli, Rijeci, Mostaru, Šapcu, Pančevu, Zaječaru... Osim nastupa uživo, poslednjih godina inje se potvrdilo i kao DJ tim, izvodeći setove po brojnim klubovima u regionu.

U izboru magazina Popboks, proglašeni su za drugu najbolju novu grupu 2008. godine, 2009. je učestvovalo u kompilaciji "Dark Tribute to Lepa Brena" obradom pesme “Jugoslovenka”, proglašeni su jednim od četiri pobednika na MTV konkursu za najbolji remiks pesme "Volim te" hrvatske grupe Lollobrigida, a osim toga remiksovali su Jenny Wilson (SWE), Nipplepeople (CRO) itd, dok su njihove pesme remiksovane od strane autora kao što su Breezesquad (JPN), Izae (CRO), Felony Flats (SRB) kao i brojnih drugih producenata iz regiona.

Svu muziku inje izdaje pod Creative Commons Non-Commercial Share-alike licencom i može se besplatno preuzeti sa njihove zvanične stranice - http://inje.rs.